Cea de-a doua retea postata pentru acest concurs este preluata de pe blogul acesteia:
Tort Arlechin
Tortul Arlechin l-am facut special pentru fetita mea care s-a bucurat enorm sa pape din tortul colorat. A fost prima oara cand am incercat aceasta reteta. V-o recomand cu caldura, fiind usor de facut si foarte gustos.
Ingrendientele pentru blatul de cacao sunt urmatoarele:
3 oua
2 linguri de apa rece
5 linguri de zahar
3 linguri cu varf de faina
2 linguri cu varf de cacao cernuta, inchisa la culoare
Crema pentru tort se prepara din urmatoarele ingrendiente:
600 ml smantana pentru frisca + 2 linguri de zahar praf
300 de grame alune de padure
300 de grame de zahar
10 grame de gelatina granulata
Glazura pentru tort am preparat-o din :
200 de grame de ciocolata cu lapte
50ml smantana lichida pentru frisca
Blatul l-am insiropat cu 20 ml. lichior de ciocolata si sirop de zahar ars.
Prepararea blatului este simpla: se separa albusurile de galbenusuri, se pun intr-un vas incapator, se adauga apa rece si se bat pana se face o spuma tare. Se adauga zaharul si se continua baterea pana la completa dizolvare. Se amesteca faina cu cacaua cernuta. Se adauga galbenusurile la compozitia de albusuri si se amesteca usor. Se adauga faina amestecata cu cacaua si se omogenizeaza cu grija, sa nu se lase spuma. Se toarna intr-o tava unsa cu grasime si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute. Dupa ce s-a racit complet, se taie in doua bucati, pe orizontala.
Odata taiat in 2 bucati, cele doua parti se taie in fasii orizontale cat mai egale, late de cam 2 cm.
Pe urma se caramelizeaza cele 200 grame de nuci si 100 de grame de alune de padure intr-o craticioara cu zahar tos, cand incepe sa se topeasca se adauga alunele si se tin impreuna pe foc pana ce zaharul are o culoare aurie (se supravegheaza permanent sa nu se arda). Se rastoarna amestecul pe o suprafata unsa cu ulei si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit poti rupe in bucatele mci sau poti macina alunele si nuciile caramelizate. Eu am preferat sa le macin la robot, se macina foarte usor astfel.
Pentru prepararea cremei se pune gelatina la hidratat in 2-3 linguri de apa rece. Intre timp bati frisca si o indulcesti cu cele 2 linguri de zahar pudra; se continua baterea pana se obtine o compozitie ferma.
Se topeste gelatina in bain-marie, amestecand permanent. Se amesteca gelatina topita cu 3-4 linguri de frisca. Peste frisca batuta se pun 2 treimi din amestecul macinat de nuci si alune caramelizate (1 treime se pastreaza pentru ornat) si se adauga imediat si frisca amestecata cu gelatina. Se omogenizeaza totul si pe urma montam tortul intr-o forma patrata. Eu am ales sa pun crema imediat dupa ce am terminat-o pentru a adera mult mai bine la fasiile de blat. Am asezat fasiile de blat in felul urmator:
-o fasie de blat, un spatiu liber de 2cm, o alta fasie, alt spatiu si tot asa pana am asezat un rand de fasii de blat.
-in spatiile libere am turnat crema cu posul fara dui pentru a umple mai repede spatiile liberesi mai ales pentru ca contine alune si ar fi iesit mai greu.
-urmatorul rand am asezat invers fasiile de blat, repetand acelasi procedeu: o fasie, un spatiu de 2cm si umplerea cu crema ulterior. Nu uitati sa insiropati usor fasiile de blat cu siropul obtinut din zahar ars si lichiorul de ciocolata. Mi-a iesit trei straturi blat-crema.Dupa ce ati terminat de asezat toate fasiile si ati umplut cu crema toate golurile, tortul se da la rece pentru cel putin 4-5 ore.
Spre deosebire de reteta Laurei, eu am ales sa imbrac tortul in crema folosita pentru umplut si mai apoi sa il glazurez pe tot cu ciocolata.
Am avut emotii cand am facut acest tort, fiind primul tort cu care particip la un concurs. Ii multumesc Laurei pentru reteta si pentru ideea minunata de a face acest concurs!
2 comentarii:
Buna, am descoperit de curand blogul tau si mereu ma uit sa vad ce bunatati ai mai pregatit. O sa incerc si eu reteta de tort Arlechin zilele astea. Sper sa imi iasa cat de cat, pentru ca sunt un adevarat anti-talent in ale bucatariei.
Multumesc pentru sfaturile utile!
Alina
Este un tort foarte usor de facut si foarte bun,insa blatul nu este susicient pentru o forma de 20/24 asa ca dubleaza cantitatea la reteta de blat (asta ca sa arate ca in poza Laurei http://www.retetecalamama.ro/2009/09/tort-arlechin.html)
Multumesc pentru vizita!
Trimiteți un comentariu